Entorn

Llocs per visitar

Sant Sadurní de Rotgers

Sant Sadurní de Rotgers

L’església de Sant Sadurní de Rotgers, antiga parròquia rural i més tard sufragània de Santa Maria de Borredà, es troba dins de la propietat del mas Torrents, al sector nord del terme municipal, en una zona boscosa i despoblada, de difícil accés. L’església es dreça a 976 m d’altitud, al llom d’una petita serra, on s’han trobat restes d’un antic hàbitat medieval.

Sant Jaume de Frontanyà

Poc després de l’any 1.000 es va alçar l’elegant església romànica de Sant Jaume de Frontanyà, enmig d’un escenari muntanyós de gran bellesa.

Castell de l’Areny

El poble de Castell de l’Areny (953 m d’altitud i 68 h el 2006) és arredossat als encinglerats penyals de les Roques del Castell, que formen una aresta entre les valls de la Clusa i de Vilada o Camprubí. Una vintena de cases s’agrupen entorn de l’església parroquial de Sant Vicenç, d’origen romànic però molt modificada al llarg del temps; conserva una notable porta d’entrada amb aplicacions de ferro forjat dels segles XI i XII, i corona l’edifici un campanar de torre quadrat. La festa major de Castell de l’Areny se celebra el diumenge més proper al 22 de gener, festivitat de Sant Vicenç, amb missa solemne, esmorzar col·lectiu i balls. El diumenge anterior o posterior a Sant Isidre, el 15 de maig, es fa la festa d’homenatge al patró dels pagesos.

Sant Romà de la Clusa (parròquia i mirador)

Sant Romà de la Clusa és un antic poble i parròquia, que en l’actualitat està integrat en el municipi de Castell de l’Areny, al Berguedà. Des de 1250 m d’altitud presideix la clotada de la Clusa. A 500 metres de l’ermita hi ha el Mirador amb unes magnífiques vistes dels cims més emblemàtics de la serra del Catllaràs, presidits pel Sobrepuny (1.655 m). Els vessants solells són dedicats a pastures i els més obacs es troben ocupats per una barreja de fagedes i pinedes de pi roig.

Fonts del Llobregat

Pocs rius tenen un vincle tan fort amb la història de Catalunya com el Llobregat. Durant molt de temps les seves aigües van ser el veritable motor de la revolució industrial i del progrés del país.

Xalet del Catllaràs (Gaudí)

El xalet del Catllaràs és a la serra del mateix nom per damunt del santuari de Falgars. Aquest edifici fou construït entre els anys 1901 i 1903 per l’empresa Companyia General d’Asfalts i Portland, Asland titular de l’explotació de diferents concessions mineres de carbó que subministraven combustible a la fàbrica de ciment del Clot del Moro, a Castellar de n’Hug.

La finalitat de l’edifici era com a residència dels enginyers anglesos encarregats de muntar les instal·lacions mineres. 

Sembla que Eusebi Güell, titular d’Asland encarregà el projecte del xalet a Antoni Gaudí. Aquest es va construir en el moment en què també s’estaven fent les obres del Parc Güell.

Mina de petroli de Riutort

A Guardiola de Berguedà, de les pedres en van arribar a treure petroli. En el passat es van explotar filons de margues bituminoses que sotmeses a 3.000ºC deixaven anar el petroli que contenien.

Jardins Artigas

Els Jardins de Ca l’Artigas són uns jardins de tipus naturalista, amb pedres, aigua i vegetació, i foren dissenyats a principis del segle XX per l’arquitecte Antoni Gaudí.

Construïts a redós del riu Llobregat, els Jardins Artigas formen un conjunt de gran valor arquitectònic immers en un espai natural de relleu agrest i salvatge. La glorieta, el pont dels arcs, la cascada, la gruta, les figures del bestiari i la remor de l’aigua ens acompanyen mentre passegem per aquest bocí de natura decorada.

El Clot del Moro

La fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi de Castellar de n’Hug, es va tancar l’any 1975. Les restes avui encara visibles posen de manifest l’espectacularitat d’un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un singular entorn natural.

La fàbrica és un impressionant edifici modernista per la utilització de voltes catalanes i estructures de ferro forjat i es construí de forma esglaonada de manera que es pogués aprofitar la força de la gravetat en el procés de fabricació del ciment.

Embassament de la Baells

El pantà de la Baells tenca la Vall del Llobregat poc abans que el riu deixi les muntanyes de l’Alt Berguedà. Té una longitud aproximada d’uns 6 km i al seu interior es pot practicar la pesca i esports nàutics. La monumental presa que aguanta els 115h m3 té una alçada de més de 100m.

Santuari de Queralt

Diu la llegenda que fou un bou qui va trobar la talla gòtica de la Mare de Déu de Queralt i que aquesta no va voler marxar a la bossa del pastor. Les vistes des del santuari de Queralt son realment espectaculars.

Activitats pel voltant

Sortides en caiac (Molí del Cavaller, a l’embassament de la Baells, Vilada)

El Molí del Cavaller es un espai d’increïble bellesa ubicat al municipi de Vilada, a tocar les aigües de l’embassament de La Baells cap al final del seu braç per on rep les aigües del Margançol.

Tren del ciment

Es tracta d’una línia que històricament unia l’antiga fàbrica de ciment Asland de Castellar de n’Hug amb Guardiola de Berguedà, des d’on partia la línia del ferrocarril de via estreta cap a Berga i Manresa.

El trajecte de l’antic Tren del Ciment, que dura aproximadament 20 minuts, el realitza una locomotora dièsel amb quatre cotxes que tenen una capacitat per a 25 viatgers cadascun. Té un recorregut de 3,5 quilòmetres i para a 4 estacions: La Pobla de Lillet, La Pobla centre, Jardins Artigas i Clot del Moro

Itineraris geològics

Els itineraris geològics consisteixen en rutes per zones d’interès geològic i paisatgístic en les què s’estableix un objectiu principal a explicar. Durant tot el recorregut es van realitzant parades en punts claus per anar entenent conceptes bàsics de geologia i anar buscant pistes per acabar aconseguint explicar l’objectiu principal de l’itinerari.

Els itineraris inclouen un dossier d’ajuda amb conceptes geològics bàsics, il·lustracions i una petita descripció de la geologia de la zona.

Pel nostre territori les visites es realitzen pel voltants del Pedraforca.

Excursions amb cavall

A la Hípica Vilaformiu, Berga (21 km)

Passejades i rutes amb cavall.

Hipoteràpia, per a persones amb discapacitat intel·lectual o amb mobilitat reduïda.

Trekkings al Pedraforca

El projecte Pedraforca Experience neix de l’Associació Valls del Pedraforca amb la idea que el visitant gaudeixi d’una experiència completa i global a l’entorn del Pedraforca.   Descobrireu la Natura, la historia i tot el patrimoni que envolten aquesta muntanya màgica, i  tots els establiments locals.

Excursions amb raquetes de neu

Els nostres guies us ensenyaran el funcionament del material, la progressió amb raquetes i les mesures de seguretat bàsiques en la neu.
El guia us ensenyarà l’entorn, descobrireu petjades a la neu i els nius del Picot Negre.

Segways

Segur que ja coneixes aquest nou vehicle elèctric que funciona amb el nostre equilibri, però fins que no vinguis a La Cerdanya i el provis en itineraris tot-terreny, a través del bosc, no podràs dir que has gaudit al màxim de les possibilitats de la conducció del Segway.